AutoBild sadece bir avuç lastik alıp test etmedi. Başlangıçta, boyutları 225/40 R18 olan toplam 52 model ile başladılar. Fakat bir engel vardı: bu lastikler önce hem ıslak hem de kuru yollarda sağlam fren performansı göstererek ‘kendisini’ kanıtlamalıydı. Son olarak 20 lastik finale kaldı ve bu lastiklerden biri ‘en kötü senaryo’ olarak dahil edildi, fren yeterliliğinin mantıklı olduğunu kanıtlamak için eğer bir lastik ıslak/kuru fren testlerinde kötü bir şekilde başarısız olursa, muhtemelen daha ince alanlarda (örneğin yol tutuş veya su planlaması gibi) mucizevi bir şekilde parlayamayacaktır.
Her yıl olduğu gibi, bazı Çin markaları da tanıtıldı. Bu testte, Sailun ve Linglong final yirmiye girmeyi başardı. Tarihsel olarak, ekonomik markalar güvenlik kategorilerinde—özellikle ıslak frenlemede—hüsran yaratırken, bu iki marka en azından tutunabileceklerini gösterdi. Menzil/dayanıklılık puanlarında biraz kayıp yaşasalar da, açık mesaj şu ki belirli Çin lastik üreticileri performans açısından hızla gelişiyor.
Testin en üstünde, Goodyear’ın Eagle F1 Asymmetric 6 ve Michelin’in Pilot Sport 5 ilk sırayı paylaştı. Islak ve kuru koşullardaki performansları mükemmeldi, fakat esas sürpriz şuydu: her ikisi de ‘kilometre başına maliyet’ hesaplamasında da son derece iyi puan aldı. Diğer bir deyişle, “premium” bir ürün alırken illa ki büyük bir prim ödemeniz gerekmiyor. Goodyear, maliyet, aşınma ve performans dengesiyle “Eco-Meister” unvanını dahi kazandı. Başlangıçta daha fazla maliyetli olabilirler, ancak genellikle daha uzun süre dayanırlar ve düşük yuvarlanma dirençleri sayesinde, bir elektrikli araç (EV) kullanıyorsanız yakıt veya elektrik faturalarına da katkıda bulunurlar.
Autobild, kod adı K137 olan yeni Hankook Ventus Evo (★90)’dan da etkilendi. Bu yeni lastik, grubun en iyi ıslak fren mesafesi sağlar ve yine de kuru yol tutuşunda güçlü performans gösterir. Etrafında birçok büyük isim—Bridgestone, Pirelli, Continental, Michelin—olmasına rağmen, Hankook’un kendi yerini koruyarak ‘vorbildlich’ (örnek) bir derecelendirme aldığını görmek önemlidir. Hankook, her nesille birlikte daha iyi hale geliyor ve yavaş yavaş piyasadaki premium lastiklerin en iyileri ile arayı kapatıyor.
Giriş bölümünde de belirttiğimiz gibi, kasıtlı olarak özelliklendirilmiş “kötü” bir lastik var: Autogreen Smart Chaser SC1, ön eleme turunda sonuncu olmasına rağmen. Sonuçlar pek iç açıcı değildi: Autogreen, ucuz lastiklerle ilgili tüm en kötü korkuları doğrulayarak kötü güvenlik marjları sundu. Bu, bir ürün frenlemenin temellerinde başarısız olursa, gelişmiş yol tutuş alıştırmalarında kendini mucizevi bir şekilde toparlayamayacağına dair sert bir şekilde göstermek açısından önemliydi.
Sonuç olarak, test bu popüler lastik boyutundaki herhangi bir sürücü için büyük bir kaynak. Eğer güvenlik ve performans için sağlam bir seçim arıyorsanız, en üst altı “vorbildlich” derecelendirilmiş lastiği (Goodyear, Michelin, Bridgestone, Continental, Hankook veya Kumho) güvenle tercih edebilirsiniz. Eğer maliyet sizin için mutlak alt sınır ise, Linglong ve Sailun gibi Çinli üreticiler fazla büyük taviz vermeye gerek kalmadan güvenlik açısından iyi bir performans göstermeye başladıklarını gösteriyor—ancak muhtemelen menzil kaybedeceksiniz, dolayısıyla ekonomik açıdan mantıklı olmayabilir.