ADAC, geçen yıldan bu yana metodolojisini değiştiren ve artık toplam puanın %30’unu oluşturan çevre ve sürdürülebilirliğe çok daha fazla odaklanan yıllık kış lastiği testini yayınladı. Farklı kriterler nedeniyle, sonuçlar diğer testlere kıyasla farklı olma eğilimindedir ve bu yıl 225/45 R17 ebadında da durum farklı değildir.

☰
Dizilim
Test edilen 11 lastik vardı, ancak yeni lastiklerden hiçbirini göremedik – Nokian Snowproof 2 piyasaya sürülmesine rağmen Nokian Snowproof hala ilk versiyonuyla burada listeleniyor ve GoodYear UltraGrip Performance 3 de eksik, onun yerine eski GY UG Performance+ versiyonu var.
İlk sırada Continental’in kendini kanıtlamış lastiği WinterContact TS870 yer alıyor. Karda ortalamanın üzerindeki yol tutuş özellikleri sayesinde en üst sıraya yerleşen bu lastik, ADAC’ın yukarıda bahsedilen Continental’in üstün olduğu buzda fren mesafesini ölçen az sayıdaki lastikten biri. Lastiğin üstün olduğu ikinci disiplin, ADAC’ın 55.900 km olarak öngördüğü dayanıklılıktır.
İkinci sırada yer alan Michelin Alpin 6, 61.000 kilometre olarak öngörülen kilometre performansı sayesinde çevresel değerlendirmede daha da başarılı bir lastik. Yine, diğer testlerin dışarıda bırakma eğiliminde olduğu bir disiplin olan buzda frenleme konusunda da çok güçlüdür. Continental ile karşılaştırıldığında, özellikle ıslak zeminde geride kalıyor, ancak bunun dışında sürüş özellikleri açısından hala testin en iyi ikinci lastiği.
GOODYEAR UltraGrip Performance+ da benzer, ancak o kadar dayanıklılık ve sürdürülebilirlik sunmuyor ve Michelin’in ardından üçüncü sıraya düşüyor. Daha yeni olan UltraGrip Performance 3’ün nasıl karşılaştırılacağını görmek ilginç olacaktır. Dördüncü sırada 2015 yılında piyasaya sürülen ve son testlerde pek başarılı olamayan, ancak çevreye ve özellikle de dayanıklılığa verdiği önem sayesinde burada başarılı olmayı başaran bir lastik yer alıyor. Bununla birlikte, ıslak zeminde derecelendirmesi tatmin edici seviyeye düşürüldü ve bu da genel yol tutuş puanını kötüleştirdi.
Bridgestone – başka bir yerde kazanan, burada sondan ikinci – neden?
Testte çok sayıda başka lastik de var, aşağıdaki bağlantıdan tablonun tamamına göz atmanızı tavsiye ederim, bu size her lastiğin nitelikleri hakkında genel bir fikir verecektir. Ancak ben yine de BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 ‘in bazı testleri nasıl kazanabildiğine ve ADAC testinde olduğu gibi bazılarında başlangıç tablosunun en altında yer alabildiğine odaklanmak istiyorum. Bu, lastik testlerine nasıl bakılması gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor. Çünkü test sonuçlarını mutlak sırayla alamazsınız, bunları kendi özel kullanım durumunuz için yorumlamanız gerekir.
Bahsedilen Bridgestone lastiğinin sonuçlarına bir göz atalım – tek tek disiplinleri diğer testlerle karşılaştırdığımızda, ölçülen değerler benzerdir. Peki 11. sırada yer alması nasıl mümkün olabiliyor? Bunun nedeni farklı testlerin farklı öncelikleri. ADAC, ölçülen her iki ana disiplinde de en kötü alt disipline genel notu veriyor. Yani bir lastik karda 4 puan alıyorsa, 4’ten daha iyi bir genel not alamaz. Bridgestone’un başına gelen de buydu – karda 3.2 aldı ve bunun nedeni, daha önce de söylediğimiz gibi, diğer testlerin ölçmediği buzda frenlemeydi. Testin yukarıda bahsedilen mantığı nedeniyle, ortalamanın üzerindeki karda frenleme performansı yardımcı olmadı ve toplamda 3,2 puan aldı ve çevresel performans kategorisi, testteki en düşük değer olan sadece 36.100 km olarak ölçülen kilometre performansı ile bozuldu. Diğer testlerde bu kadar kötü performans göstermemiştir, ancak burada bu durum, testte ağırlıklı olarak tur lastiklerinin yer almasından kaynaklanmaktadır, oysa diğer testlerde genellikle UHP lastiklerle karşılaştırılmaktadır.
Özet
Genel olarak, puanlama mekanizmasındaki değişiklikten sonra, ADAC testlerine biraz daha farklı bakılması gerekiyor – öncelikli olarak yol tutuşla ilgileniyorsanız, test lastiğini lastik bazında incelemek ve sizin için hangi kriterlerin önemli olduğunu değerlendirmek iyi bir fikirdir. Ayrıca, size sunulan seçenekler hakkında kapsamlı bir anlayış kazanmak için 2023 için diğer kış last iği testlerini kontrol edin. Çevresel etkinin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda daha yeni modellerin veya sadece elektrikli araçlara yönelik modellerin yokluğunu görmek biraz utanç verici. Ama umarım bunu bir dahaki sefere göreceğiz.
Test sonuçlarının tamamı burada ->