Auto Bild Allrad Kış Lastiği Testi 2025 (215/55 R17): Kompakt SUV Uzmanları Mercek Altında

Auto Bild’in 2025 sezonuna yönelik son karşılaştırması, popüler 215/55 R17 ebatındaki on iki kış lastiğini kapsamlı bir incelemeden geçiriyor — bu ebat, VW T-Roc, Skoda Karoq, Seat Ateca, Toyota Yaris Cross, Hyundai Kona Electric veya Fiat 500X gibi kompakt SUV’larda yaygın olarak kullanılıyor.

Geçen ay aynı ebatta yapılan tüm sezon lastiği testinin ardından editörler, adanmış kış lastiği uzmanlarının performansını görmek için test sahalarına geri döndü. Odak noktası: kar, ıslak ve kuru zeminde güvenlik, çekiş ve fren mesafeleri — Finlandiya ve Almanya’daki birden fazla test pistinde hassas ölçümlerle belirlendi.

Test Koşulları ve Metodoloji

Karda yapılan testler Hankook’un Technotrac test sahası, Ivalo, Finlandiya’da gerçekleştirildi; frenleme, çekiş, slalom ve tam tur yol tutuşu ölçümleri dahil.

Islak ve kuru performans ise Ren bölgesindeki Pferdsfeld’daki Triwo Test Center’da ölçüldü; Auto Bild burada yüksek hassasiyetli sulama sistemleri ve donanımlı test araçları kullandı.

Yuvarlanma direnci ise sertifikalı bir test tezgahında ayrı olarak belirlendi.

Tüm lastikler bir VW T-Roc üzerine monte edildi ve referans bir yaz lastiği ile karşılaştırıldı. Test süresince rüzgar veya sıcaklık değişikliklerinden kaynaklanabilecek sapmaları ortadan kaldırmak için hava verileri yakından izlendi.

Test Sonuçlarına Genel Bakış

Test, tüm modeller AB onaylı olmalarına rağmen performans açısından geniş farklar ortaya koydu.

En ucuz rakipler premium markaların yarısından daha düşük fiyata gelirken, yol tutuşu, frenleme ve aquaplaning kontrolündeki farklar çarpıcıydı.

Hankook’un Winter i*cept RS3, karda ve ıslak zeminde en kısa fren mesafesi ile etkileyici bir performans sergilerken, Goodyear’ın UltraGrip Performance 3 modeli ıslak zemindeki yol tutuşunda öne çıktı.

Bridgestone’un Blizzak 6 ile Pirelli’nin Cinturato Winter 2 modelleri son derece dengeli bulunarak, güvenli kış çekişini tüm yüzeylerde öngörülebilir yol tutuş ile birleştirdi.

Continental’in WinterContact TS 870 P ve Vredestein’in Wintrac Pro+ modelleri de üst notlar alarak “örnek” olarak nitelendirilen premium bir grup oluşturdular.

Kumho WinterCraft WP52 (★56)+ (★87), fiyat/performans arayanlar için sağlam bir “iyi” seçenek olarak yer alırken; Leao, Linglong ve Tomket gibi bütçe odaklı lastikler frenleme ve kontrol açısından belirgin şekilde geride kaldı — bazı durumlarda durmak için birkaç araç uzunluğu daha fazla mesafe gerekti.

Testten Öne Çıkanlar

Kış lastikleri, soğuk, ıslak veya karlı koşullarda sıkça sürüş yapanlar için en güvenli seçenek olmaya devam ediyor. Daha yumuşak bileşimleri ve ince kesilmiş sipleleri, çoğu tüm sezon lastiğinin sağlayamayacağı daha kısa fren mesafeleri ve daha güvenilir çekiş sunar.

Auto Bild’in 2025 testi bir kez daha premium ve ekonomik lastikler arasındaki belirgin hiyerarşiyi ortaya koyuyor. Kaygan yollarda birinci ile sondaki arasındaki fark birkaç metreye — bir kavşağın uzunluğu kadar — ulaşabiliyor.

Nihai Karar

Dört lastik derginin en yüksek “örnek” derecelendirmesini aldı:

Goodyear UltraGrip Performance 3, Hankook Winter i*cept RS3, Continental WinterContact TS 870 (★98) P (★93) ve Vredestein Wintrac (★53) Pro (★57)+ (★67).

Kumho WinterCraft WP52+ (★87) “iyi” olarak değerlendirildi ve kısa kuru frenleme mesafeleri nedeniyle övgü aldı.

Daha alt sıralarda Falken, Pirelli ve Bridgestone genel olarak güçlü fakat biraz daha tutarsız performanslar sergiledi.

Tablonun en altında yer alan Leao Winter Defender UHP ve Tomket Snowroad Pro 3, ıslak zeminde frenleme ve stabilite konusunda ciddi zayıflıklar göstererek sürücülere kaliteli kauçuğa yatırım yapmanın her euro’ya değdiğini hatırlattı.

Hukuki ve Güvenlik Notları

Test edilen her kış lastiği Alp sembolünü (kar tanesiyle dağ) taşıyor; bu sembol 2018’den beri AB genelinde zorunlu. Basit M+S işaretleri artık yeterli değil.

Almanya’da uyumsuz lastiklerle araç kullanmak 60 € para cezası ve 1 ceza puanı ile sonuçlanabilir — başkaları tehlikeye atılırsa bu tutar 120 €’ya kadar çıkabilir. Avusturya’da ise diş derinliği 4 mm’nin altına düşerse cezalar 5.000 €’ya kadar ulaşabilir ve araç bağlanabilir/el konulabilir.